YONEX Czech Open 2023 v Praze: Mezinárodní MČR dospělých s trojnásobnou hamerskou účastí! Na galavečeru ČBaS oceněni Vojta Strejček a Adam Srnec!

Ve dnech 19.-22.10.2023 hostila Sportovní hala Královka v Praze na Letné Mezinárodní mistrovství ČR dospělých. Mezinárodní turnaj zavedený pod názvem YONEX Czech Open 2023, který je zařazený do úrovně (kategorie) International Series Badminton World Federation (BWF) (a letos je i součástí olympijské kvalifikace), odstartoval čtvrteční kvalifikací, na kterou navázaly boje v hlavní soutěži od pátku do neděle. Hamerský klub měl na největší badmintonové akci dospělých letos hned trojnásobné hráčské zastoupení, želízka Kačku Koliášovou a sestry Radku s Klárou Šilhavými.

Na největším mezinárodním turnaji pořádaném na českém území startovaly v kvalifikaci mixové páry Adam Šulc (SK Prosek Praha) – Klára Šilhavá a Vojtěch Havlíček (TJ Sokol Polabiny Pardubice) – Kačka Koliášová, přímo do hlavní fáze turnajových pavouků byly nalosovány deblové dvojice Radka Šilhavá – Klára Šilhavá a Kačka Koliášová – Kačka Osladilová (TJ Sokol Klimkovice).

Ve smíšené čtyřhře se oběma našim zástupkyním zadařilo, když se po dvou náročných výhrách dokázaly páry probojovat do hlavní soutěže. Nakonec shodně skončily na velice solidním 9.-16. místě, když Adama s Klárou po volném losu a Kačku s Vojtou po úvodní výhře nad rakouskými soupeři zastavily v osmifinále polské páry.

V deblové soutěži se musely Radka s Klárou rozloučit s působením v turnaji v prvním kole po těžkém duelu s Ukrajinkami Frolovou a Lavrovou (12:21, 19:21), působícími v české extralize. Kateřiny K. + O. snadno a rychle uspěly s  nizozemským párem Stoffelen a Van Wijk a pak si za odměnu „střihly“ v osmifinále zápas s prvními nasazenými Rakušankami Hochmeir – Au Yeong. Po prohře 0:2 na sety (16:21, 15:21) nakonec obsadily velmi slušné 9.-16. místo.

Moc děkujeme Radce, Kláře a Kačce za příkladnou reprezentaci českého badmintonu i našeho klubu na mezinárodní akci dospělých na území České republiky.

Členové SK Hamr se zapojili během všech 4 hracích dnů také do zajištění týmu čárových a umpirových rozhodčích. Kamil Kyzlík řídil jako koordinátor lajnových rozhodčích tzv. Line judges, v jejichž řadách působil i další hamerský člen David Sklář. Mezi umpirovými rozhodčími měl navíc SK Hamr také i Veroniku Kyzlíkovou.

Při příležitosti probíhajícího MMČR dospělých 2023 se konala v Praze současně i další významná událost – oslava 65. výročí českého badmintonu. Slavnostní galavečer ČBaS 65 let badmintonu v České republice proběhl v pražském hotelu Don Giovanni na Žižkově před zraky více než 150 účastníků z domácího badmintonového prostředí včetně i několika významných hostů ze zahraničí. V rámci slavnostního večera byla oceněna více než dvacítka osobností českého badmintonu a pocty se dostalo také členům juniorského reprezentačního družstva, které na srpnovém ME do 17 let získalo bronzové medaile. Součástí tohoto výběru byli i dva hamerští badmintonisté Adam Srnec a Vojta Strejček.

Gratulujeme Vojtovi a Adamovi k tomuto významnému ocenění za výrazný přínos prezentace českého badmintonu ve světě.

foto a články zdroj: czechbadminton.cz

Oficiální fotogalerie Czech Open 2023 a galavečera k 65. výročí ČBaS zde

Články k Czech Open 2023 na stránkách czechbadminton.cz zde

Článek ke Galavečeru k 65. výročí ČBaS zde

Zanechte zprávu

devět + čtyři =